Mycket har hänt på traningsfronten sista året

Jag arbetar ständigt med att utveckla min träningsfilosofi. Hur ska jag göra för att få en effektiv inlärning som passar till en jagande hund. Dessutom försöker jag få mina träningar att bli begripelig för andra, som vill träna på mitt sätt. En tydlig röd tråd , där INGENTING är överlatt till slumpen ( det ordnar sig nog). Valpen börjar tränas  när den är 8 v och jag tränar med matlusten som driv. Jag använder med andra ord mat och godis som belöning, dvs belöningsbaserad träning. Belöningsbaserad träning handlar självklart inte om godismatande, det handlar om att erbjuda hundan något den vill ha i utbyte med något jag vill ha. Dessutom behöver vi ha kontroll på vad och vilka belöningar som hunden kan självbelöna sig med. Jag har delat in träningen i olika block eller steg. Stegen har ökande svårighet och bygger på varandra. Det första blocket passar för alla hundar, medan de andra är mera riktat mot en apporterande hunds behov. 


Puppyföljsamheten tar uniform tre månader att få  klar. Efter att valpen har lärt sig grunderna börjar  jag träna i olika miljöer. Miljöer där valpen kommar vistas senare i sitt liv och som den är bekant med från den tidigare miljöträningen. Vi tränar på parkeringen där vi träffas för att träna de stora hundarna, på sammlingen inför en jakt eller ett prov, eller på torget i staden. Valpen får öva sig att vara följsam och uppmärksam på mig i alla tänkbara miljöer. Detta är en förberedelse  inför juniorträningen. Den startar vid 7-8 månaders ålder.

  

Mina valpar för öva sig i att även om andra springer får inte den springa, även om något kastas behöver inte den växla upp. Att låta den lilla valpen gradvis öva sig att hantera sin frustration är viktig nu i starten. 

Den lilla valpen är mycket formbar och det är båda bra och dåligt. Dåligt  om man inte tänker efter, och super bra om man är klok och funderar ut en plan för hur man ska ta sig till slutmålet untan att hamna i diket totalt. Det är den planen jag nu jobbar på , hur och vad och när ska jag lära valpen ,unghunden vad.

Hur ska jag undgå att hunden lär sig olater. Olater som gör den kommande träningen onödig krånglig . de flesta av oss har hundarna inne ihop med oss och det innebär att man verkligen utsätter hunden för massor av stimuli som kan ställe till problem. Träning  och struktur i vardagen från första dagen är min filosofi. 

Översikt – Dagens träning

OKTOBER 2022

Datum

31. okt, 2022

MAJ 2022

Datum

16. maj, 2022

FEBRUARI 2022

Datum

15. feb, 2022

DECEMBER 2021

Datum

7. dec, 2021

NOVEMBER 2021

Datum

27. nov, 2021

22. nov, 2021

13. nov, 2021

12. nov, 2021

10. nov, 2021