12. jan, 2022

Att träna från tidig valpålder är att förbygga stress och straff.

Koppelgående, är ett återkommande problem för hundägare.Hunden släpar runt sin förare och kastar sig ut förbi kopplets längd. Problemet växer gradvis från 12 veckors ålder och vid 10-12 månader är det för de flästa outhärdelig att gå på promenad med sin hund. Tyvärr har hunden då i 6-8 månader belönats slumpmessigt för att streta och dra. Belöningarna är att den kommer framöver eller fram till det den vill till. Varje gång hunden uppnår det den vill, eller när den är där framme i kopplet, befästas just det beteendet, det vi inte vill ha.Tyvärr  blir det svårare och svårare att årgärda problemet, ja rakt av nästan omöjligt.

När jag frågar vad föraren vill lära sin hund säger hen ofta " att hunden inte ska dra och streta" Men vad ska hunden göra ? Det är en helt annan fråga. Som jag ser det ska hunden respektera kopplets längd, när hunden möter lätt motstånd från kopplet ska hunden slaka på farten och bli mjuk och följsam, det vill säga viga sig för kraften som känns i halsen. Drar jag mjukt i kopplet, vill jag att hunden följer efter , gör den inte det tillför jag ett lindrigt obehag,  om hunden under första månaderna av sitt liv har tränat på att välja bort retningar som drar den bort från ägaren kommer den att fatta rätt snabbt. Men tyvärr lär sig den lilla valpen eller unga hunden att ute på tur är föraren åskådare  och hunden ledsagare. Valpen har fått titta och reagera på allt den ser, i ställe för att få lära sig att ta kontakt med föraren när den ser annat. Att träna valpen att välja bort omgivningen och hellre vara med ägaren är super lätt när valpen är 8-16 v . Den tittar en stund och sedan vänder den sin mot föraren och då vankas belöning. En valp som har övat att välja att titta på föraren i hundratals situationer och som har fått kopplet skakat när den har lagt sig på kommer änkelt följa med i kopplet. Tyvärr är det så att den unga hunden som hat växt  sig självständig och stark kommer kräva betydligt hårdare metoder en den som fick lära sig rätt från början. Sorgligt nog är det dessutom ofta de ägarna som inte vill vara disiplinerande som får dessa problem, motståndet mot att lära valpen respekt har resulterat i en situation som kommer leda till en av två saker.

1.föraren accepterar att hunden är odräglig i koppel,och köper desperat olika säler, grimmor halsband i troen på att det ska lösa problemet. 

2. Man bestämmer sig för att lära sin hund att respektera kopplets längd och att respektera förerens  pondus. För att detta ska funka kommer ägaren behöva göra de sakerna som den har undvikit. "Att sätta sig i respekt". Det är betydligt jobbigare nu när hunden är 10månader en när den var 10veckor. Hundträning är simpelt men inte lätt. 

En hund som har lärt sig att ogilla mina tilättavisningar och som känner igen mina varningar kommer att vara styrbar och kommunikativ, och jag kan visa den och belöna den för goda val.

Dela den här sidan