Jag arbetar ständigt med att utveckla min träningsfilosofi. Hur ska jag göra för att få en effektiv inlärning som passar till en jagande hund. Dessutom försöker jag få mina träningar att bli begripelig för andra, som vill träna på mitt sätt. En tydlig röd tråd , där INGENTING är överlatt till slumpen ( det ordnar sig nog). Valpen börjar tränas när den är 8 v och jag tränar med matlusten som driv. Jag använder med andra ord mat och godis som belöning, dvs belöningsbaserad träning. Belöningsbaserad träning handlar självklart inte om godismatande, det handlar om att erbjuda hundan något den vill ha i utbyte med något jag vill ha. Dessutom behöver vi ha kontroll på vad och vilka belöningar som hunden kan självbelöna sig med. Jag har delat in träningen i olika block eller steg. Stegen har ökande svårighet och bygger på varandra. Det första blocket passar för alla hundar, medan de andra är mera riktat mot en apporterande hunds behov.
Puppyföljsamheten tar ungefär tre månader att träna in. Efter att valpen har lärt sig grunderna börjar jag träna i olika miljöer. Miljöer där valpen kommer vistas senare i sitt liv och som den är bekant med från den tidigare miljöträningen. Vi tränar på parkeringen där vi träffas för att träna de stora hundarna, på samlingen inför en jakt eller ett prov, eller på torget i staden. Valpen får öva sig att vara följsam och uppmärksam på mig i alla tänkbara miljöer. Detta är en förberedelse inför juniorträningen. Den startar vid 7-8 månaders ålder.
Mina valpar för öva sig i att, även om andra springer, får inte den springa. När något kastas behöver inte den växla upp. Att låta den lilla valpen gradvis öva sig att hantera sin frustration är viktig nu i starten.
Den lilla valpen är mycket formbar och det är båda bra och dåligt. Dåligt om man inte tänker efter, och super bra om man är klok och funderar ut en plan för hur man ska ta sig till slutmålet utan att hamna i diket totalt. Det är den planen jag nu jobbar på , hur och vad och när ska jag lära valpen ,unghunden vad för att sedan ha verktyg som hjälper oss att hitta balansen..
Hur ska jag undgå att hunden lär sig olater. Olater som gör den kommande träningen onödig krånglig . De flesta av oss har hundarna inne ihop med oss och det innebär att man verkligen utsätter hunden för massor av stimuli som kan ställe till problem. Träning och struktur i vardagen från första dagen är min filosofi.
Vi tränar från valpen är 8 v eller ennu tidigare om vi har fött upp valpen själva.
Vi tränar med belöningskvadranten som utgångspunkt.
Vi använder båda, straff och belöning. Men vi använder i huvudsak negativ straff och endast lindrig positiv straff. Med positiv menas,att vi tillför någon form av obehag, för att sänka frekvensen av ett beteeende. Vi gör det för att underlätta för hunden att välja de beteenden vi kommer belöna.
Straff med fysisk smärta är oftast kontraproduktivt och skapar bara stress, det förekommer endast i situationer där hunden har så grave felbeteender att den är en fara för sig själva eller omgivningen.
Lyra och jag visar trix på en kurs !
När vi ska skicka våra hundar på en lång linje kommer den att möta många svårigheter på vägen ut. Men det börjar vid bena, så ha inte för bråttom med att öka längden och svårigheterna. Vad som är svårt är dock individuellt för varje hund.
Jag startar redan i valpstadiet med att lära valpen att hitta sin rakhet vid mina ben, FOKUS dvs rak kropp från svans till nos.
Vi kan träna vis mat och med utlagd leksak och i början behöver vi inte ha valpen vid vår sidan. När jag har tränat ett tag på positionen “sida och front” och hunden där är rak och den har lärt sig att stirra på matfatet eller leksak med helt rak kropp sätter jag ihop rak position vid sidan, med fokus utåt. Nu har jag en hund som kan vara rak vid min sida med tassarna bak mina tår och som kan låsa sina ögon på en dummy, leksak eller mat för att jag ska säga varsågod.
Nu kan jag börja träna på att fokus med rak kropp belönas med "varsågod", dvs den får springa ut. När jag har en valp som låser och startar på varsågod byter jag varsågod med “UT” Det “ut” jag använder nu ska vara livslångt dvs välj ett signal som är tydligt och klart säg det på samma sätt i ALLA situationer det enda som får ändras är volymen. I början säger jag UT och direkt efter varsågod, om hunden inte startar på ut. Efter några repetitioner brukar valpen starta på enbart “ut”.
När min valp kan vara helt rakt och låsa på en dummy börjar jag öka avståndet till dummyn.Nu vill jag slänga ut en dummy fullt synligt och ta med mig valpen bort från dummyn, jag tar med mig valpen så långt bort jag behöver för att få den att sluta att tänka på att den ska springa tillbaka, detta kan vara två meter eller 100 m. När valpen nu inte tänker på dummyn , tar jag in den till sidan och går så långt tillbaka som jag behöver för att få en bra låsning och då skickar jag. Här är det superviktigt att göra som vi gjorde i början.
Denna övning är ett alternativ till klippte gator och fält med pinnar. Övningens syfte är att träna hunden i dirigerings signalerna och att kvalitetssäkra följsamheten runt bena. Själva övningen har många val och hunden får därför vänja sig till att välja bort det den själva tänker till förmån för vad föraren tänker.
Förkunskapskrav /KJs Puppysschool
Apporteringskedjan, samt fixa att ta en dummy när det ligger flera dummies ute.
Följsamheten runt bena.
Att apportera till hand tre utställda dummies, 20m-40m-60m, senare 50-150m .
Självkontrollmarkering.
Springa på ut på signal till en target pinne, stanna på pipan där ute och sitta stilla till jag kommer ut.
Jag väljer helst en varierad hagmark som träningsplats, men gles skog med kuperat mark går oxå bra. Att använda samma mark en längre tid är en fördel. Det gör att hunden vet men den får inte välja. Den tränas i att lyssna och rikta sitt fokus på det du vill. Den tränas i att tåla att det blir fel och att man gör om och gör rätt.
När vi tränar ska vi vara uppmärksam på hundens driv, är den för het , utmanar man och kör hård kontroll, är den tveksam låter vi den få gå raka linjer eller självkontroll markeringar.
När man vet att hunden kan de olika grundferdigheterna , kan man på promenaderna träna på de sex punkterna en åt gången. På promenaden finns det ofta lämpliga platser där man kan tränar på utställde dummies ,eller självkontroll markering , eller en lek linje med stopp som belöning, eller närsök med spring, stopp, jaga. På promenaden finns det ofta långa stunder där man bara går och då hinner hunden varva ned efter apporteringsövningarna. Mellan övningarna kan man träna på att hunden kommer och håller sig runt benen, eller träna på inkallningar eller att stanna. Träna oxå på att göra ingenting. Hunden får sitta en till tre meter bort och du gör annat. Hunden ska inte ha uppmärksamhet, reser den sig, sätt den bara bestämt tillbaka.
När du ska sätta ihop grunderna till en fyra hörn övning, ska du ha stora synliga dummies i 2-4 områden, och gömde små i två andra områden. Det ska oxå vara några fina referenser att kasta markeringar mot eller skicka tomt till . Varje område kan ha 3-4 apporter.
Du och hunden hittar ett område i centrum där du ska starta dina skick från, det är oxå här du ska ha fokus på följsamhets mönstren.Du och hunden går runt detta områder och på olika avstånd, lägger du ut ,ställer upp i rad, gömmer eller kastar ut.
Det kan vara långa linjer med synliga dunmmies , men tänk på att när det är dolda ska hunden stanna innan den får jaga. De stora synliga ska hunden trycka på ut mot med hög intensitet, det är bra om hunden ser dummierna , i alla fall på första skicket till området. Eftersom hunden blir duktigare kan du stanna hunden på linjen, men stanna aldrig i ett område med stora apporter , och stanna alltid hunden i de områden där det finns osynliga . Du kan oxå skicka höger och vänster till apporter som du lägger ut eller skicka till ett av de andra områden när du har stannat hunden på väg ut .
Att ytterligare höja svårigheten gör du med att kasta markeringar runt , eller ännu svårare skjuta ut . Men håll övningen ren, en sak i taget och var nöjd men petig .